Arriben les altes temperatures, el bon temps i també comencen a aparèixer els problemes de circulació que quedaven emmascarats pel fred i la roba tapada. Cames cansades, inflor, varius, pell de taronja són els problemes circulatoris principals que s’accentuen especialment amb l’arribada de la calor. Les dones són les que pateixen amb més freqüència aquest trastorn, ja que es relaciona amb alteracions hormonals derivades de la menstruació, la menopausa i altres estadis relacionats. No obstant això, factors com l’edat, l’herència genètica, els embarassos, o una vida sedentària, entre d’altres, poden provocar que les venes es dilatin, de manera que la sang, atreta per la força de la gravetat, s’acumula a les cames i genera problemes com les cames cansades.

Consells per prevenir i alleujar els símptomes del trastorn de cames cansades

  1. Evitar romandre de peu, quiet/a o assegut/da durant llargs períodes de temps: quan per motius de treball o viatges llargs en cotxe, avió o autobús, s’hagi de romandre molt de temps assegut/da, és recomanable no creuar les cames i utilitzar un reposapeus. Tant si s’està assegut/da o de peu durant molta estona, cal moure freqüentment els peus i les cames i donar breus passejos.
  2. Cames amunt: per millorar el funcionament de les venes després de llargs períodes asseguts o de peu, s’aconsella estirar-se i elevar les cames per sobre del nivell del cor. Un bon consell és caminar de puntetes i després de talons. Dormir amb les cames elevades uns 15 cm afavoreix el retorn venós.
  3. Utilitzar mitges terapèutiques: el metge o farmacèutic valorarà el grau de compressió i la talla més adequada per a cada persona.
  4. Seguir una dieta equilibrada, baixa en sal i rica en fibra: tant el sobrepès com el restrenyiment poden afectar la circulació. Per prevenir-los és clau una dieta rica en fibra, fruites, fruits secs, llegums, verdures i cereals; així com reduir al mínim el consum de sal per tal de retenir menys líquids. Incorporar aliments de temporada i rics en substàncies antioxidants, com les fruites del bosc (nabius, mores, maduixes…), taronges; 
  5. Hidratació, per dins i per fora: s’ha de beure abundant aigua, entre 1,5 o 2 litres d’aigua diàriament. Beure aigua o derivats com els sucs, els brous, les infusions, etc., ajuden a hidratar i a netejar el cos per facilitar l’eliminació de greixos i toxines. A més, és recomanable hidratar també la pell amb productes especialitzats per mantenir la pell elàstica i activar la circulació sanguínia.
  6. L’esport, fonamental: és recomanable la pràctica d’exercici físic moderat de manera regular. Esports com la natació o caminar diàriament, fins i tot el ball, la gimnàstica i la bici, ajuden a activar la circulació sanguínia.
  7. A última hora del dia activar la circulació amb una dutxa i un massatge: en finalitzar la dutxa diària, hem d’aplicar aigua freda a les cames en sentit ascendent per alleujar la sensació de pesadesa. També ajuden els massatges amb gels freds, des del peu al genoll en sentit ascendent, per activar el retorn sanguini.
  8. El calçat i la roba, millor amplis: les peces de roba molt ajustades no són aconsellables, ja que poden dificultar el retorn venós des de les cames al cor. És preferible l’ús de calçat ample i còmode, sense un taló excessiu, de 3 a 5 cm com a màxim.
  9. Evitar la calor: atès que les altes temperatures afavoreixen la dilatació de les venes, és important evitar les fonts de calor dirigides directament a les cames. No s’ha de prendre el sol a les cames de manera prolongada, ni depilar-se amb cera calenta, o utilitzar brasers o saunes.
  10. Consultar amb el professional sanitari: el metge o el farmacèutic pot orientar sobre complements alimentaris, gels per a cames cansades i medicaments específics per afavorir el retorn venós. Passa per la farmacia, t’ajudarem!

http://www.ehub.cat/10-consells-per-prevenir-el-trastorn-de-cames-cansades/

https://etselquemenges.cat/alternativa/adeu-cames-cansades